Hav- och vattenmyndigheten bromsar effektivt havsmiljöarbete, trots att ca 500 000 liter bottenfärg varje år läcker gift i havsmiljön.

Hav- och vattemyndighetens riktlinjer för bottentvättning av fritidsbåtar ger mig intrycket att man starkt förordar en metod som endast stoppar ca 10% av giftläckaget från båtbottenfärger i havsmiljön samtidigt som man avråder från användandet av metoder som kan stoppa 100% av giftläckaget på både kort och lång sikt.  Kan det vara sant att de menar så? 

För att försöka förstå har jag skapat en matris och i den listat några metoder som kan ersätta bottenfärg/-målning samt jämfört dessas miljönytta med den metod som jag uppfattar Hav- och vattenmyndigheten (HaV) förordrar mest, nämligen ”Fortsatt bottenmålning och hösttvätt på spolplatta”. Jag har försökt vara så objektiv jag kunnat i mina värderingar av miljönyttan (jag har jobbat med borsttvättar i snart fem år).

Hjälp mig gärna att få denna jämförelse så rätt och riktig som möjligt genom att ge mig din återkoppling på det jag skriver.

Skärmdump jämförelse excel

HaVs riktlinjer ska fungera som styrdokument för bl.a. miljöinspektörerna i landets kommuner. Såhär skriver HaV i förordet till riktlinjerna samtidigt som texten i själva dokumentet signalerar något annat (utdrag):

Traditionella kemiskt verkande båtbottenfärger och även många påstått miljöanpassade färger innehåller farliga ämnen som skadar de marina och limniska miljöerna med sina känsliga ekosystem och organismer. Det är viktigt att båtklubbar och båtägare tillsammans aktivt verkar för en minskad användning av giftiga båtbottenfärger och i ökande grad använder andra giftfria metoder som ett alternativ till bottenmålning. Genom information och kontroll bör användningen av miljöfarliga färger minska och fler båtägare se möjligheter med annan hantering av påväxten.

Syftet med riktlinjerna är i första hand att minimera utsläpp och spridning av giftiga ämnen i samband med båtbottenbehandling. Detta kan främst göras genom information om metoder för bottenbehandling som inte baseras på biocidfärger och i andra hand genom att rena tvättvatten i samband med båtbottentvättning.

Läs mer vad HaV skriver:

/Odd Klofsten

3 reaktioner på ”Hav- och vattenmyndigheten bromsar effektivt havsmiljöarbete, trots att ca 500 000 liter bottenfärg varje år läcker gift i havsmiljön.

 1. Odd Klofsten januari 21, 2015 / 10:33 f m

  Mailade igår matrisen till HaV (Thomas Johansson och Christina Hallström) och bad dem återkoppla. Thomas svarade att de skulle göra det.

  Gilla

 2. Odd Klofsten januari 21, 2015 / 5:50 e m

  Även Naturskyddsföreningen framförde igår kritik av riktlinjerna till HaV.

  Gilla

 3. Odd Klofsten januari 26, 2015 / 1:06 e m

  HaV, Thomas Johansson, har 150123 svarat på NSfs kritik och överväger ett ”omtag” av riktlinjerna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s